Triumf Românesc pe Scena Internațională a Lingvisticii
Recent, elevii români au strălucit la Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) desfășurată în Brazilia, demonstrând încă o dată superioritatea pregătirii academice din România în domeniul lingvisticii. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat cu mândrie că delegația României a revenit acasă cu un impresionant palmares: o medalie de aur, trei medalii de argint, o medalie de bronz și două mențiuni de onoare.
Detalii despre Laureați
Performanța remarcabilă a fost ilustrată prin succesul Luizei-Teodora Mihai de la Colegiul Național Iași, care a obținut medalie de aur. Matei Chirilă, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Mihaela Anghel, de la Liceul Teoretic „Alexandru Ghica” din Alexandria, și Karina-Adriana Stăncescu, de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, au fost distinși cu medalii de argint. Elena Păvăloaia, de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, a adăugat la colecția națională o medalie de bronz.
Mențiuni de Onoare și Alți Participanți
Mențiunile de onoare au fost câștigate de Ioana Steliana Barbu, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tulcea, și Sergiu Manea, de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara. De asemenea, Ioana Stănoiu, de la Liceul Internațional de Informatică București, care a fost prima clasată la etapa națională, a făcut parte din echipa națională.
Pregătirea de Excepție a Lotului Românesc
Echipa României a fost pregătită meticulos de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române și de Universitatea din București. Asistența tehnică și mentoratul au fost asigurate de Roxana Preda, asistent universitar doctor la Universitatea din București, Paul Helmer, cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, și Mihai Bratu, student la Universitatea Tehnică din Delft și medaliat la trei ediții anterioare ale IOL.
Concluzii
Aceste rezultate nu doar că subliniază excelența academică a tinerilor lingviști români, dar și plasează România pe harta mondială a educației lingvistice de înaltă performanță. Succesele repetate ale delegațiilor românești la competițiile internaționale de profil reflectă o tradiție de excelență și o dedicație profundă pentru studiul limbilor și al structurilor lor complexe.