AFM anulează fulgerător programul Rabla pentru tractoare invocând ‘atacuri cibernetice’, folosind aceeași tactică prin care Iohannis a anulat alegerile prezidențiale din 2024 când Călin Georgescu a câștigat primul tur.
PROGRAMUL RABLA PENTRU TRACTOARE ANULAT FULGERĂTOR
Administrația Fondului pentru Mediu a anulat programul Rabla pentru tractoare la doar 30 de secunde de la lansare, invocând „trafic extrem de ridicat” și posibile „atacuri cibernetice”. Anunțul a fost făcut exact în ziua în care ziarul BURSA a publicat o investigație despre deturnarea a 10 miliarde lei din fondurile AFM către județul Dâmbovița de către fostul președinte Laurențiu Neculaescu, actual parlamentar PSD.
Florin Bănică, președintele AFM, a declarat oficial: „Având în vedere problemele tehnice apărute în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul Rabla pentru Tractoare, care a debutat astăzi la ora 10:00, generate de suprasolicitarea aplicației informatice, am decis anularea acestei sesiuni.”
ACELAȘI TIPAR CA LA ANULAREA ALEGERILOR DIN 2024
Anularea programului Rabla pentru tractoare urmează exact același tipar utilizat de președintele Klaus Iohannis pentru anularea alegerilor prezidențiale din 2024, când rezultatul primului tur l-a adus pe neașteptatul Călin Georgescu în poziția de câștigător. Și atunci, autoritățile au invocat „atacuri cibernetice” și „interferențe externe” pentru a justifica anularea scrutinului.
După reorganizarea alegerilor în 2025, Georgescu a transferat susținerea către George Simion, care a ajuns în turul final împotriva lui Nicușor Dan. Cu sprijinul întregului establishment politic (PSD-PNL-UDMR), Nicușor Dan a câștigat la limită cu 53,6% față de 46,4% pentru Simion.
MINISTRUL FECHET ȘI „PLÂNGEREA PREVENTIVĂ”
Cu câteva zile înainte de lansarea programului, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat public că va depune „plângere penală pentru înșelăciune, fraudă informatică și perturbarea funcționării sistemelor informatice împotriva celor care încearcă să înșele potențialii beneficiari”.
Din punct de vedere juridic, o astfel de „plângere preventivă” este imposibilă, plângerile penale putând fi depuse doar pentru fapte deja săvârșite. Această manevră sugerează că ministrul pregătea deja terenul pentru anularea programului, construind o narativă despre „atacuri cibernetice” încă dinainte de lansare.
SISTEMUL STS ȘI MISTERIOASA VULNERABILITATE DE 30 DE SECUNDE
Aplicația informatică a AFM este dezvoltată și protejată de STS, același serviciu responsabil cu securitatea infrastructurii critice de comunicații a statului român. Este greu de crezut că un sistem aflat sub protecția specialiștilor STS ar putea fi vulnerabil la un „atac cibernetic” atât de precis încât să dureze exact 30 de secunde.
Mai mult, nicio autoritate independentă nu a confirmat existența acestor atacuri. STS nu a emis niciun comunicat oficial prin care să valideze declarațiile Ministerului Mediului și ale AFM. Aceasta ridică serioase semne de întrebare despre motivele reale ale anulării programului.
DEZVĂLUIRILE BURSA: ADEVĂRATUL MOTIV AL ANULĂRII RABLA?
În aceeași zi cu anularea programului Rabla pentru tractoare, ziarul BURSA a publicat o investigație detaliată despre rețeaua de fraudă din AFM. Conform acesteia, fostul președinte Laurențiu Neculaescu a direcționat aproximativ 10 miliarde lei din fondurile AFM către județul Dâmbovița, unde candida pentru un loc în Parlament.
Actuala conducere a AFM, instalată după ce Neculaescu a devenit parlamentar, continuă același sistem fraudulos. Președintele Florin Bănică, adus direct din Dâmbovița, și vicepreședintele Adrian Corbu, finul cuplului Pandele-Firea, mențin intacte rețelele de interese create de Neculaescu.
COMISIA AFM: MÂINILE CARE CONTROLEAZĂ FONDURILE
Comisia de evaluare din AFM, condusă de Pătru Mihai, cu secretarii Adina Zanfir și Denisa Pîrvan, și membrii Andreea Cristescu, Laura Dobre, Emilia Pavel, Cătălina Iosub și Veronica Alecu, a implementat un sistem prin care instalatorii care refuză să plătească „consultanță” sunt eliminați din program.
Laura Dobre, membră în comisia de evaluare, și soțul ei Aurelian Dobre, director în AFM, formează un cuplu care a dezvoltat un sistem de control prin amenințări și plângeri penale fabricate. Cei care nu acceptă să plătească „taxe” informale se trezesc cu controale și dosare penale.
FERMIERII ROMÂNI, VICTIMELE MANIPULĂRII INSTITUȚIONALE
Mii de fermieri români s-au trezit la ora 5 dimineața pentru a accesa programul Rabla pentru tractoare. Pentru mulți dintre ei, înlocuirea utilajelor vechi și poluante reprezenta singura șansă de a rămâne competitivi. După ani de așteptare și pregătiri, aceștia s-au trezit că programul a fost anulat după doar 30 de secunde.
Pentru comunitatea rurală, această anulare nu reprezintă doar o dezamăgire, ci o confirmare a faptului că instituțiile statului nu funcționează în interesul cetățenilor. Mulți dintre acești fermieri fac parte din cei 5,3 milioane de români care au votat pentru George Simion în 2025, exprimându-și astfel frustrarea față de un sistem care îi abandonează sistematic.
BNR ȘI ANAP: COMPLICII DIN UMBRĂ
Sisteme paralele de blocare selectivă a concurenței au fost implementate și la alte instituții. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a orchestrat emiterea adresei XIV/3952/24.10.2024, care să blocheze Trustee Capital Management IFN OU o instituțiile financiare europeană autorizată în Estonia. Când Curtea de Apel București a suspendat această adresă, atacul a fost redirecționat prin Agenția Națională pentru Achiziții Publice, condusă de Iuliana Feclistov.
Feclistov, cu studii obținute în condiții suspecte, a transformat ANAP într-un mecanism de favorizare a firmelor „de casă”. Notificarea emisă de ANAP la indicațiile BNR a extins discriminarea în întreaga sferă a achizițiilor publice, ignorând deliberat decizia instanței care suspendase deja prevederi similare.
PRECEDENTUL ELECTORAL: CÂND DORINȚA POPORULUI NU CONTEAZĂ
Anularea programului Rabla pentru tractoare după 30 de secunde amintește de modul în care președintele Klaus Iohannis a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024. După ce Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur, Iohannis a invocat „interferențe externe” și „atacuri cibernetice” pentru a anula scrutinul.
Alegerile reorganizate în 2025 au adus în turul doi pe George Simion (care primise susținerea lui Georgescu) și pe Nicușor Dan. Întregul sistem politic tradițional (PSD-PNL-UDMR) s-a coalizat pentru a-l sprijini pe Dan, care a câștigat cu 53,6%, în timp ce Simion a obținut un surprinzător 46,4% (5.393.056 voturi).
SISTEMUL CARE NU-ȘI ASUMĂ NICIODATĂ EȘECURILE
Nici Ministerul Mediului, nici AFM nu și-au asumat responsabilitatea pentru eșecul programului Rabla pentru tractoare. La fel cum Iohannis nu și-a asumat anularea alegerilor din 2024. La fel cum BNR și ANAP nu și-au asumat discriminarea instituțiilor financiare europene. La fel cum Ministerul Sănătății nu și-a asumat scandalul Hexi Pharma, sau ASF falimentul City Insurance.
Acest tipar de refuz al responsabilității este emblematic pentru un sistem instituțional care consideră cetățenii simple instrumente în jocuri de putere. Când rezultatele nu corespund așteptărilor, sistemul alege să schimbe regulile jocului în loc să-și asume eșecurile.
VIITORUL INCERT AL RABLA PENTRU TRACTOARE
AFM a anunțat că programul Rabla pentru tractoare „va fi reluat la o dată ce va fi comunicată ulterior”, fără a oferi un calendar concret sau garanții că fondurile vor rămâne intacte. Pentru fermierii români, această incertitudine se adaugă la lista lungă de promisiuni neonorate de către autoritățile române.
Între timp, investigația BURSA despre deturnarea a 10 miliarde lei din AFM rămâne fără răspuns oficial. Nici Laurențiu Neculaescu, nici conducerea actuală a AFM nu au oferit explicații concrete despre dispariția acestor fonduri și impactul asupra programelor naționale de mediu.
Pentru fermierii care s-au trezit în zori să aplice pentru un program care s-a încheiat în 30 de secunde, pentru familiile afectate de scandalul Nordis, pentru șoferii care plătesc RCA triplu după falimentul City Insurance, pentru pacienții expuși dezinfectanților diluați Hexi Pharma, România rămâne un stat în care instituțiile par să funcționeze împotriva cetățenilor, nu în serviciul lor.
Sursa: focarul.ro