Un Deceniu de Lupte Birocratice Culminează cu Succes: Apa de Izvor Curge în Craiova
După un maraton de negocieri, schimbări legislative și colaborări interinstituționale, Craiova și împrejurimile sale vor beneficia în sfârșit de apă de izvor direct la robinet. Proiectul, unul dintre cele mai ambițioase din România pe fonduri europene în domeniul resurselor de apă, a fost finalizat după mai bine de un deceniu de eforturi. A fost necesară o colaborare strânsă între două consilii județene și primăria municipiului Craiova pentru a construi 123 de kilometri de conductă, care acum aduc apă pură de la poalele muntelui direct în casele locuitorilor.
Exproprieri și Birocrație: Obstacolele Majore în Realizarea Proiectului
Construirea conductei a fost o provocare majoră, implicând exproprieri masive – 7.000 la număr – și modificări legislative. Cosmin Vasile, președinte al CJ Gorj, a subliniat dificultățile birocratice întâmpinate: „Identificarea fiecărui proprietar și realizarea cadastrului pe 7.000 de proprietăți a fost un proces anevoios, plin de probleme legate de acte notariale.”
Un Proiect Istoric Amânat Decenii
Deși discuțiile despre acest proiect au început încă din anii ’60, abia în 2012 s-au făcut pași concreți pentru realizarea lui. Sincopele în furnizarea apei, cauzate de secetă, vor fi acum evitate, grație noilor rețele de apă și canalizare construite în Craiova și alte 21 de localități din Dolj.
Unitate Politică și Dedicație Comunitară
Cosmin Popescu, președinte al CJ Dolj, a evidențiat eforturile comune ale autorităților locale și a doamnei primar pentru a convinge consiliile locale să susțină proiectul. „A fost greu, dar în cele din urmă, consiliile locale au votat în unanimitate proiectul, recunoscând importanța și beneficiile fondurilor europene,” a afirmat Popescu. Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a adăugat că fără unitatea politică dintre Gorj și Dolj, proiectul nu ar fi avut succes.
Apă și Mediu: Priorități Depășind Barierele Politice
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a subliniat că nevoile cetățenilor, cum ar fi accesul la apă de calitate, nu ar trebui să fie influențate de afilierile politice. „Eforturile autorităților locale ar trebui să fie unificate, indiferent de partidul din care fac parte. Nu îmi imaginez cum cineva s-ar putea opune unui proiect cu finanțare europeană care aduce apa în casele oamenilor,” a declarat Fechet în cadrul Conferinței România Inteligentă.