Atentate teroriste în capitala Rusiei: o cronică a violenței din ultimii 25 de ani
Capitala Rusiei a fost îndoliată de mai multe atentate în ultimii 25 de ani, înainte de atacul comis vineri la o sală de concerte de la periferia Moscovei, descris de autorități drept un „atentat terorist sângeros”. Pe 13 septembrie 1999, o încărcătură de 300 de kilograme de explozibil a afectat o clădire cu opt etaje, din sudul Moscovei. Aproape 120 de oameni și-au pierdut viața atunci. Câteva zile înainte, însă, alte 90 de persoane și-au pierdut viața, tot la Moscova într-o altă explozie. Atacurile au fost atribuite teroriștilor ceceni și au reprezentat un pretext pentru declanșarea, în octombrie 1999, al celui de-al doilea conflict ruso-cecen. Au apărut și alte teorii potrivit cărora, Serviciile Secrete rusești s-au aflat în spatele acestor atentate.
130 de oameni au murit pe 20 octombrie 2002, când un comando cecen format din 21 de bărbați și 19 femei a reușit să se infiltreze în Teatrul Dubrovka. Peste 1000 de oameni au fost luați ostatici. Asediul a durat două zile și trei nopți. Și în acest caz au existat informații potrivit cărora Serviciile Secrete ruse s-ar fi aflat în spatele acestui atentat. Un dublu atentat sinucigaș la intrarea la un concert rock, pe un Aeroport din Moscova, a făcut 15 morți pe 5 iulie 2003. Aproximativ 20.000 de tineri se aflau acolo pentru a participa la un festival. Atentatul a fost pus la cale de două femei sinucigașe și nu a fost revendicat, dar autoritățile din Rusia au atribuit atacul rebelilor separatiști ceceni.
În 2017 un alt atac pus la cale de o grupare afiliată ISIS a avut loc la metroul din Sankt Petersburg, 15 oameni și-au pierdut viața și alți 45 au fost răniți, după explozia unei bombe.