Calendar ortodox 10 mai 2024. Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare importantă, notată cu cruce roșie în calendar, care este prăznuită întotdeauna în prima zi de vineri de după Paște.
Astăzi, 10 mai, Biserica Ortodoxă cinstește o mare sărbătoare, anume Izvorul Tămăduirii.
Este o sărbătoare care face trimitere la una dintre minunile săvârșite de Maica Domnului la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.
Această mare sărbătoare, notată cu cruce roșie în calendar, cade întotdeauna în prima zi de vineri de după Paște.
În această zi de sărbătoare, preoții săvârșesc slujbe de sfinţire a apei, care poartă numele de „sfințirea mică”.
De altfel, în lumea satului tradițional, se spune că toate apele sunt tămăduitoare în această zi, iar cei care se scaldă de Izvorul Tămăduirii se pot curăța de boli.
Totodată, în miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată, zile însemnate cu „harţi” în calendarul ortodox, credincioșii pot consuma alimente „de dulce”, anume carne, lapte, brânză, ouă sau pește.
Aceste zile sunt rânduite pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, așa cum este cazul Învierii Domnului, motiv pentru care postul este suspendat miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată.
Calendar ortodox 10 mai 2024. Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului
Pe vremea când încă nu era împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. La un moment dat, acesta se întâlnește cu un bătrân orb, care i-a cerut apă.
Leon cel Mare s-a uitat în jur, însă nici urmă de un strop de apă. Atunci, o voce blândă s-a auzit de nicăieri:
„Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Mergi mai mult prin pădure, ia cu mâinile apa tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”.
Leon cel Mare a dat ascultare celor spuse de Maica Domnului și a spălat fața orbului cu apă, iar acesta a început să vadă.
Marcat de această minune, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a construit o biserică lângă acel izvor.
Calendar ortodox 10 mai 2024. Tradiții de Izvorul Tămăduirii
Credincioșii folosesc apa sfințită pentru a stropi animalele din gospodărie și încăperile din casă, pentru îndepărtarea bolilor și a relelor.
De Izvorul Tămăduirii, în prima vineri de după Paște, nu se spală, nu se calcă rufe, nu se coase și nu se fac alte treburi casnice.
Se mai spune că toate apele sunt sfințite în această zi, fiind mai zgomotoase și mai zbuciumate.
De asemenea, se crede că de Izvorul Tămăduirii poți afla cât mai ai de trăit.
Oamenii din mai multe zone ale țării pun o cană sub un nuc sau soc. Dacă găsesc pământ pe fundul cănii, atunci este semn că sfârşitul este aproape.
Totodată, toate recoltele din câmp sunt stropite cu apă sfințită, astfel încât să fie protejate de grindină.