Agenți debutanți angajați la Direcția Generală Anticorupție
La sfârșitul anului trecut, la Direcția Generală Anticorupție (DGA) au fost angajați mai mulți agenți debutanți, absolvenți, cu câteva săptămâni mai devreme, ai unei școli postliceale cu durata de aproape un an din rețeaua Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Începând cu 24 noiembrie 2023, în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) au fost angajați 17 agenți debutanți, absolvenți de studii postliceale în trei școli de agenți de poliție/de pompieri și protecție civilă din Ministerul Afacerilor Interne (Câmpina, Cluj-Napoca și Boldești).
La concursul de admitere, condiția principală de înscriere era diploma de Bacalaureat.
Din declarațiile de avere depuse de agenți la momentul angajării în cadrul DGA reiese că, înainte de a fi admiși la școala postliceală, o parte dintre ei aveau salarii modice din meserii din domeniul serviciilor: casier la Lidl, recepționistă la o sală de fitness, un agent call-center, un paracliser și angajată a unui service auto, scrie g4media.ro.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al Direcției a transmis că, printre atribuțiile noilor angajați, se află ”sarcini și îndatoriri specifice organelor de poliție judiciară.”
”Conform prevederilor legale în vigoare, da, sunt agenți. De aceea, SNPPC, ne-ați auzit atât de des clamând lipsa unui ghid al carierei polițistului, pentru că dacă am face un ghid sănătos la astfel de structuri care lucrează în dosare mult mai complexe decât cele obișnuite ar trebui să ajungă polițiști cu experiență, polițiști din diverse domenii care au lucrat în diverse domenii de o complexitate mai mare cel puțin 5-10 ani.
De aceea, noi cerem și nu vom renunța la ideea unui ghid al carierei, astfel încât astfel de structuri și evoluția unui polițist să fie ghidate de un astfel de ghid sănătos gândit să nu mai avem astfel de situații”, a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC, în direct la Antena 3 CNN.
Noii angajați au fost admiși în cele trei școli în urma unui concurs derulat în perioada octombrie-decembrie 2022, la capitolul studii, cerința minimă de înscriere fiind prezentarea diplomei de Bacalaureat.
”Atribuțiile agenților de poliție încadrați sunt prevăzute în fișele posturilor, iar unele din ele cuprind sarcini și îndatoriri specifice organelor de poliție judiciară”, a transmis Biroul de Presă al DGA.
Conform legii, poliția judiciară este constituită din ofițeri și agenți de poliție, specializați în efectuarea activităților de constatare a infracțiunilor și de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale și de cercetare penală. Înființată în 2005, DGA este structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.
Din declarațiile de avere pe care noii angajați ai Direcției le-au depus în perioada noiembrie-decembrie 2023, postate de site-ul Agenției Naționale de Integritate și valabile pentru anul fiscal 2022 reiese că, înainte de admitere, o parte dintre aceștia activau în domeniul serviciilor, având venituri foarte mici.
Sursa: antena3.ro