Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern și prevede sancțiuni mai aspre pentru hoții de lemne, precum și alte măsuri menite să combată tăierile ilegale de păduri.
Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind noul Cod Silvic. ”Am aprobat în Guvernul României proiectul de lege care reglementează noul Cod Silvic. (…) Este primul Cod Silvic din 2008 și până astăzi, este scris de la zero și este născut într-un context firesc”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, după ședința de Guvern.
Drumurile forestiere vor fi supravegheate cu camere video, fiind introduse sancțiuni penale, dar și măsuri legate de confiscarea materialelor lemnoase sau a mijloacelor de transport.
Totodată, statul va putea face împăduriri pe toate suprafețele abandonate.
”Tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării. Dacă până acum erau interzise doar în parcurile naționale, vom extinde această interdicție și în parcurile naturale și în toate siturile Natura 2000. Discutăm despre peste 5,5 milioane de hectare (…). Totodată Codul Silvic, în forma propusă, va permite statului român să intervină și să împădurească acolo unde terenurile au fost despădurite sau abandonate de proprietari. Există numeroase situații în România, vom interveni și vom planta pe acele terenuri. Totodată, introducem în noul Cod Silvic termenul de folosință agrosilvică, ceea ce înseamnă că pășunile și pădurile agricole vor putea fi integrate cu arbori și arbuști. Apare Consiliul Național al Silviculturii, o organizație profesională care reunește toate organizațiile de profil din domeniu. Toți proprietarii de pădure vor fi incluși într-un registru forestier național”, a mai adăugat ministrul Fechet.
Pe de altă parte, plimbarea pe jos sau cu bicicleta va fi permisă în orice pădure din țară.