Controversa Extrădării lui Paul Lambrino: O Luptă Împotriva Justiției Române?
Paul Lambrino, autointitulat „Paul Philippe al României”, a rupt tăcerea în urma unei decizii controversate a autorităților din Malta, care au refuzat să-l extrădeze în România. Această decizie vine după ce Lambrino a părăsit România pentru a evita executarea unei pedepse de 3 ani și 4 luni de închisoare, legată de cazul retrocedării Fermei Regale de la Băneasa. Declarațiile sale recente în presa malteză subliniază acuzațiile de natură politică ale dosarului său, sugerând că este victima unui complot orchestrat de autoritățile române.
Acuzații Grave și Teorii ale Conspirației
Lambrino susține că viața i-ar fi fost în pericol dacă ar fi fost încarcerat în România, invocând o tentativă de asasinat nereușită pe teritoriul național. Aceste afirmații amplifică narativa sa despre un presupus complot politic menit să-l înlăture. În plus, el a reușit să convingă instanțele din Malta de legitimitatea temerilor sale, blocând astfel procedura de extrădare, în ciuda eforturilor Ministerului român al Justiției de a furniza documente concludente pentru susținerea cererii lor.
Un Fugitiv în Europa: De la Malta la Franța
În ciuda statutului său de condamnat, Lambrino nu a stat pe loc, mutându-se aparent în Franța, unde, similar cu Malta, a beneficiat de o decizie favorabilă în ceea ce privește extrădarea, datorită unui viciu de procedură. Această serie de evenimente ridică întrebări serioase despre eficacitatea cooperării judiciare europene și despre mecanismele de urmărire a celor condamnați care fug de justiție.
Reacția Ministerului Justiției și Perspectivele Juridice
Ministerul român al Justiției nu a rămas pasiv în fața acestei situații. Există încă opțiuni legale care pot fi explorate, inclusiv apelul la Curtea Constituțională din Malta. Aceste demersuri subliniază determinarea autorităților de a aduce în fața justiției pe cei acuzați de infracțiuni, indiferent de teoriile conspirației sau de acuzațiile de natură politică invocate de apărare.