Close Menu
Accentul Zilei
    What's Hot

    Capii și complicii mafiei funciare din Oradea

    iulie 10, 2025

    Rezultatele finale ale Evaluării Naționale 2025 publicate

    iulie 10, 2025

    Ultima ședință CCR a judecătorilor cu prime mari.

    iulie 10, 2025
    Accentul Zilei
    • Home
    • Justitie
    • Diverse
    • Politica
    • Sanatate
    • Advertoriale
    • Anunțuri comerciale
    • Editoriale
    • Social
    • Contact
    Accentul Zilei
    Home»Diverse»Săptămâna Luminată: Tradiţii, obiceiuri şi ce să eviţi.
    Diverse

    Săptămâna Luminată: Tradiţii, obiceiuri şi ce să eviţi.

    aprilie 22, 2025Niciun comentariu3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr Copy Link Email
    Saptamana Luminata Traditii obiceiuri si ce sa eviti
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email Copy Link

    Săptămâna Luminată: Tradiții, Obiceiuri și Semnificații Profunde

    Săptămâna Luminată, cunoscută și sub denumirile de „Săptămâna Sfântă” sau „Săptămâna Albă”, reprezintă o perioadă de profundă semnificație spirituală în calendarul ortodox. Aceasta începe imediat după Învierea Domnului și se încheie în Duminica Tomii, fiind marcată de o serie de tradiții și obiceiuri care variază de la o regiune la alta. În această săptămână, credincioșii respectă cu strictețe anumite reguli, iar slujbele religioase capătă un caracter unic, simbolizând triumful vieții asupra morții.

    Ritualuri și Interdicții în Săptămâna Luminată

    Începând cu Lunea Luminată, credincioșii ortodocși nu fac metanii, nu îngenunchează și nu țin post. De asemenea, nu se oficiază pomeniri pentru cei adormiți, iar Ușile Împărătești ale altarului rămân deschise pe tot parcursul săptămânii, simbolizând mormântul deschis al lui Hristos. Acest gest liturgic subliniază victoria Învierii și accesul liber al sufletelor către Împărăția Cerurilor.

    Un aspect remarcabil al acestei perioade este credința conform căreia cei care trec în neființă în timpul Săptămânii Luminate ajung direct în Rai. Această convingere este adânc înrădăcinată în tradiția creștină, fiind considerată o expresie a milei divine.

    Marțea Albă: Ziua Norocului și a Pomenirilor

    Marțea Albă, a doua zi după Paște, este asociată cu norocul și prosperitatea. Conform tradiției, cei care respectă obiceiurile acestei zile vor avea parte de binecuvântări pe tot parcursul anului. În această zi, femeile oferă de pomană pască și vin roșu, iar vizitele de Paște sunt reluate. Totodată, este interzisă munca fizică, iar conflictele trebuie evitate, deoarece se crede că acestea atrag ghinion și boli.

    Un ritual important al zilei este uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, pâinea sfințită în Joia Mare. Aceasta este păstrată cu grijă în altar și utilizată pentru împărtășirea bolnavilor pe tot parcursul anului.

    Miercurea Albă și Joia Verde: Tradiții și Superstiții

    Miercurea Albă, cunoscută și ca „Sfânta Mercurie”, este o zi în care femeilor le este interzis să muncească, pentru a evita atragerea rozătoarelor în gospodărie. În schimb, bărbații pot desfășura activități agricole. Această zi este marcată de dezlegarea la mâncărurile de dulce, o excepție în calendarul ortodox datorită bucuriei Învierii.

    Joia Verde, denumită în unele regiuni „Joia Rea”, este dedicată pomenirii morților și roadelor pământului. Un ritual specific implică sfințirea apei și vărsarea acesteia în fântâni, pentru a asigura belșugul și sănătatea gospodăriei. Este interzisă spălarea și albirea rufelor, iar munca este considerată aducătoare de ghinion.

    Vinerea Scumpă și Izvorul Tămăduirii

    Vinerea din Săptămâna Luminată, cunoscută ca „Vinerea Scumpă”, este dedicată sărbătorii Izvorului Tămăduirii. Această zi aduce speranță și vindecare, fiind legată de legenda fântânii Maicii Domnului, care izvora apă cu puteri miraculoase. Gospodarii stropesc casele și animalele cu agheasmă, iar bolnavii beau apă sfințită pentru însănătoșire.

    Duminica Tomii: Ziua Credinței și a Îndoielii

    Duminica Luminată, cunoscută și ca Duminica Tomii, este dedicată Apostolului Toma, simbol al îndoielii și al credinței regăsite. În această zi, credincioșii se adună în cimitire pentru a aprinde lumânări și a se ruga pentru sufletele celor adormiți. Este o zi a reconcilierii spirituale, în care se celebrează triumful credinței asupra scepticismului.

    Săptămâna Luminată rămâne un reper esențial al spiritualității ortodoxe, îmbinând tradiția religioasă cu obiceiurile populare. Această perioadă oferă credincioșilor prilejul de a reflecta asupra valorilor creștine și de a se reconecta cu semnificațiile profunde ale Învierii.

    Sursa: www.antena3.ro/actualitate/saptamana-luminata-plina-de-traditii-si-obiceiuri-ce-este-bine-sa-faci-in-fiecare-zi-pana-in-duminica-tomii-si-ce-trebuie-sa-eviti-743640.html

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Telegram Email Copy Link
    V Carmen

    Related Posts

    Se va construi un sens giratoriu suspendat la Predeal.

    iulie 9, 2025

    Tinerii fotojurnaliști și-au expus poveștile în imagini

    iulie 9, 2025

    Turiști blocați în refugii pe munte după furtună

    iulie 9, 2025

    Comments are closed.

    Top Posts

    Percheziție absurdă la familia Talpoș pentru o firmă din Estonia: Cum încearcă BNR și AFM să intimideze pe cei care au câștigat în instanță

    iunie 5, 2025

    CSM inventează proceduri juridice pentru mușamalizarea scandalului Antik Levente și Țarcă Gabriela

    aprilie 3, 2025

    DNA mușamalizează jaful de 20 miliarde RON al lui Neculaescu dar percheziționează victimele: România 2025, primii pași spre dictatura de tip nord-coreean

    iunie 20, 2025

    Când transparența deranjează: Angajații din sistemul social românesc folosesc presa pentru a bloca reformele administrative

    mai 23, 2025
    Don't Miss

    Capii și complicii mafiei funciare din Oradea

    iulie 10, 202510 Mins Read

    În ultimii 15-16 ani, perioadă care coincide cu era Bolojan de la primărie și de…

    Rezultatele finale ale Evaluării Naționale 2025 publicate

    iulie 10, 2025

    Ultima ședință CCR a judecătorilor cu prime mari.

    iulie 10, 2025

    Căldura revine de duminică, diferențe de 10 grade

    iulie 10, 2025
    • Politica cookies
    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    • Contact
    • Facebook

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.