Un pensionar, în vârstă de 74 de ani, a devenit victima unui grup de infractori cibernetici care l-au convins să investească 94.000 de lei în „susținerea financiară a țării”.
Escrocii şi-au adaptat metodele de înșelăciune şi anul acesta operează şi online folosind metode de hacking modern. Victime cad pensionarii care în urma unor promisiuni financiare le acordă incredere unor indivizi care se folosesc de anumite funcţii pentru a obține bani mai uşor.
Este şi cazul unui pensionar din Alba, în vârstă de 74 de ani, care în perioada 21 ianuarie – 9 februarie 2024 a fost contactat telefonic de niște persoane care se recomandau a fi „reprezentanți ai platformei de protejare a populației Românei de viitoarele dificultăți financiare”.
În schimbul unor beneficii financiare ulterioare sub formă de dividende, pensionarul a fost convins de escroci să investească o sumă de bani la alegere în „susținerea financiară a țării”.
Astfel, victima a rămas fără 94.000 de lei, bani strânși în contul de economii, după ce escrocii au obținut controlul asupra telefonului său, după ce a fost ghidat să instaleze o aplicație pe telefon pentru a intra în posesia dividentelor promise.
Pensionarul şi-a dat seama că a fost înșelat când a observat doua tranzacții din contul său de economii. Imediat el s-a adresat poliţiei.
Polițiștii au deschis o anchetă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, notează adevărul.ro. De asemenea, pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracțiuni, polițiștii recomandă să:
– Nu dați curs anunțurilor sau îndemnurilor venite de la persoane necunoscute, referitoare la realizarea de investiții, achiziții de acțiuni, criptomonede etc;
– Nu instalați, la recomandarea unor persoane necunoscute, aplicații prin care se oferă posibilitatea realizării unor investiții de capital;
– Nu oferiți date cu caracter personal persoanelor necunoscute
Sursa: Antena3.ro