Intervenții Guvernamentale în Piața Energiei: Plafonare și Reforme
Recent, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a extins măsurile de plafonare a prețurilor pentru consumatori până la 31 martie 2025, o decizie menită să contracareze volatilitatea prețurilor și să stabilizeze inflația. Această politică a avut ca scop principal protejarea consumatorilor casnici și economici de fluctuațiile abrupte ale prețurilor, oferindu-le o predictibilitate financiară în contextul unei piețe energetice extrem de dinamice. De asemenea, se observă că, în ciuda temerilor inițiale, activitatea companiilor din sectorul energetic nu a fost compromisă, acestea înregistrând profituri substanțiale.
Modificări în Mecanismul de Decontare a Tranzacțiilor
Într-o mișcare strategică, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a propus un proiect de ordin care vizează modificarea mecanismului de decontare a tranzacțiilor din piața de echilibrare. Propunerea sugerează înlocuirea principiului prețului marginal cu cel al prețului de ofertă, o schimbare care ar putea reduce costurile de echilibrare ale sistemului energetic național. Această ajustare ar însemna că niciun jucător din piață nu va primi mai mult decât prețul solicitat, eliminând astfel influența ofertei cu cel mai mare preț asupra întregii piețe, o practică în vigoare din 2020.
Impactul Noilor Măsuri asupra Pieței Energetice
Implementarea acestui nou sistem este anticipată să modereze prețurile dezechilibrelor în piața de echilibrare, cu un termen limită de aplicare până la integrarea în platformele informatice europene pentru echilibrare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026. Această inițiativă este parte a eforturilor Executivului de a menține beneficiile aduse de măsurile de plafonare într-un context de creștere a prețurilor pe piețele angro de energie electrică, exacerbate de condiții climatice extreme și scăderea producției.
Alte Măsuri Propuse
Guvernul a propus și alte măsuri, inclusiv modificarea duratei perioadelor de probă pentru instalațiile de producere a energiei, în funcție de categoria acestora. Mai mult, se intenționează remunerarea energiei injectate în rețea la prețul PZU înregistrat în intervalul de decontare în care a fost produsă, dar nu mai mult de 400 de lei/MWh. Această valoare este considerată prețul de referință în cadrul metodologiei aplicate pentru calculul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, o măsură care subliniază angajamentul guvernului pentru o tranziție energetică echitabilă și eficientă.
2 comentarii
Pingback: Guvernul anunta masuri de plafonare pe piata energiei. -
Pingback: Guvernul anunta masuri de plafonare pe piata energiei. - Reflexul Zilei