DNSC investighează un atac cibernetic major
DNSC desfășoară o investigație asupra unui atac cibernetic executat cu aplicația ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică HIPOCRATE.
Ministerul Sănătăţii intervine pentru remediere
Ministerul Sănătăţii a transmis că experţii în securitate cibernetică încearcă să remedieze situaţia după ce baze întregi de date au fost criptate, iar pacienţii au aşteptat cu orele pe holuri. „În acest moment putem confirma faptul că 21 de spitale au fost afectate în urma atacului. Spitalul de Pediatrie Pitești a fost afectat începând cu data de sâmbătă 10 februarie 2024. Celelalte spitale au fost afectate începând cu 11-12 februarie 2024”, scrie dnsc.ro.
Lista spitalelor afectate
Lista completă a spitalelor afectate include unități precum Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, și multe altele. Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unități din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare.
Situația bazelor de date criptate
Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranță a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent, ceea ce ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor și a datelor.
Colegiul Medicilor intervine
Colegiul Medicilor, după atacul cibernetic care a vizat spitale: O problemă de securitate națională. Reprezentanții Colegiului cer autorităților să găsească rapid soluții alternative, astfel încât să se asigure continuitatea îngrijirii medicale, în condiții sigure și eficiente.
Sursa: Antena3.ro